Genieten van een heerlijke Indonesische maaltijd
De Indonesische – of eigenlijk Molukse – maaltijd van het zomerprogramma van Welzijn Barneveld mag altijd op veel enthousiasme rekenen, een grote groep liefhebbers schuift er graag voor aan tafel. En ook deze zomer kan het weer!
Twee Barneveldse dames zullen deze heerlijke maaltijd gaan voorbereiden en het koken en bakken organiseren: Tanny Hukom-Riupassa en Agus Papilaja-Andreas. Beiden zijn bestuurslid van de Molukse Christen Vrouwenvereniging Pikim en binnen de vereniging is het koken voor grote groepen mensen al bijna 50 jaar één van de mooie tradities. Bij een bijzondere gelegenheid binnen de Molukse gemeenschap wordt altijd gezorgd voor een maaltijd: bijvoorbeeld na een doop- of belijdenisdienst of bij een bruiloft, maar ook na afloop van een begrafenis. Alle aanwezigen mogen blijven om samen met de familie de maaltijd te delen en ook al zijn er 200 mensen – er is altijd genoeg.
Tanny en Agus delen graag iets over hun rijke Molukse traditie van koken en samen eten. “De gerechten worden klaargemaakt volgens recepten die al heel lang binnen de gemeenschap mondeling worden doorgegeven en dus bijna nooit opgeschreven zijn. We doen alles uit het hoofd en op gevoel, het doseren van de ingrediënten leer je vanzelf van moeders, oma’s en tantes. Als we voor een grote groep koken, dan roepen we een heel clubje dames bij elkaar en gaan we in een grote keuken met grote pannen aan de slag”. Tanny en Agus houden uiteraard erg van de Molukse keuken en vinden alles lekker. Als ze dan een favoriet moeten noemen? Tanny: “Ik vind Koho-Koho heel lekker, vooral in de zomer met kasbi erbij, dat is zoete aardappel.” Agus: “Dan kies ik voor tjolo-tjolo, ook een heerlijk koud gerecht, dat eten we met gebakken of gerookte vis en met rijst of papéda.”
In de Molukse traditie is het, naast dat er genoten mag worden van de rijke geuren en heerlijke smaken van het eten, minstens zo belangrijk om in tijden van vreugde en verdriet bij elkaar te komen en voor elkaar te zorgen, het leven te delen.
Ingrediënten om een lekkere Molukse/Indonesische maaltijd te kunnen koken vind je niet altijd in de supermarkt. Maar in de winkel van Serhad van der Zee in de bloemenbuurt in Barneveld kun je het meeste zeker vinden. Het menu voor de Indonesische maaltijd op 24 augustus blijft natuurlijk nog even een verrassing, maar dat het lekker en gezellig wordt staat vast!
Voor Tanny en Agus zijn de bijeenkomsten van Pikim altijd mooie momenten van ontmoeting, die ze niet graag zouden willen missen. Het is jammer dat het de oudere generatie niet altijd meer lukt om daarbij te zijn of mee te helpen bij het koken. Tanny: “Het oudste lid van de vereniging is inmiddels 98 jaar. Van de oprichtsters – vrouwen van de eerste generatie in Nederland – zijn er inmiddels al best veel overleden. Gelukkig vinden ook de jongeren het wel belangrijk dat onze traditionele recepten bewaard blijven. Er zijn inmiddels best veel Molukse kookboeken, zodat het samen koken en eten hopelijk nog generaties lang blijft bestaan.
Tanny en Agus zien uit naar de maaltijd bij Welzijn en wensen iedereen alvast smakelijk eten – Selamat Makam!